Menu

Haptotherapie

Haptotherapie is een therapievorm die je helpt meer duidelijkheid te krijgen over wie je werkelijk bent en wat goed voor je is. Het is erop gericht om je weer in contact te brengen met jouw eigen gevoelens.

Je lichaam speelt in de haptotherapie een belangrijke rol.  Aanraken, voelen en het leren uiten van dat wat je voelt vormen hierbij een belangrijk onderdeel. In de aanraking voel je namelijk niet alleen de ander, maar kun je ook jezelf voelen. Zo kun je ontdekken hoe je in contact met de ander reageert en wat daarin je patronen zijn:  zit je vooral in je hoofd, of maak je ook contact met dat wat je voelt?

Dat wat voelbaar is kan gaan om heel lichamelijke dingen zoals:  spanning, gejaagdheid, druk op je buik, benauwdheid……., maar kan ook het voelen van emoties zijn zoals:  blij, boos, bang of verdrietig.

In contact met de haptotherapeut ontdek je in de aanraking, maar ook in het gesprek of oefeningen welke signalen je lichaam geeft. Je wordt je bewust wat je met deze signalen doet. Luister je ernaar, zodat je weet wat jouw behoeften zijn en wat belangrijk voor je is, of ga je eraan voorbij? Worden er gevoelens weggestopt en onderdrukt, of mogen ze er zijn en handel je ernaar? Je lichaam vertelt in principe zijn eigen verhaal.

Het opnieuw leren luisteren naar de signalen van je lichaam geeft je de mogelijkheid om het evenwicht tussen denken en voelen te herstellen. Daarmee open je de weg om dingen anders te gaan doen, om keuzes te maken die bij jou passen. Keuzes die overeenkomen met je gevoel.