Menu

Haptonomie

 

Haptonomie gaat over voelen en contact maken. Je vermogen om te voelen heeft invloed op hoe je in het leven staat en hoe je met je omgeving omgaat. In onze snelle, prestatiegerichte wereld is er steeds minder tijd om te voelen, of onze gevoelens te beleven. Vaak krijgen verstandelijke vermogens meer aandacht en overheerst het rationele.

Hierdoor wordt de balans tussen denken en voelen verstoord en zijn we niet goed meer in staat te luisteren naar de signalen die ons lichaam ons geeft. Haptonomie wil hier weer balans in brengen en maakt mensen bewust van het samenspel tussen ‘voelen en emoties’ en ‘denken en handelen’.

Je wordt je bewust van je vermogen om je voelen te richten. We kunnen vooral in ons hoofd zitten, maar we kunnen ons voelen ook richten naar ons lichaam. Dan maken we contact met ons lijf en wat we daar voelen; we maken contact met onszelf.

We staan in de wereld echter ook in contact met de mensen en de dingen om ons heen. We hebben het vermogen ons voelen naar buiten richten, of juist naar binnen. In de haptonomie worden we ons bewust wat ons patroon hierin is;  openen we naar de ander en gaan we de verbinding aan, of sluiten we en gaan we het alleen doen?  We hebben openen en sluiten overigens beide nodig, het een is niet beter dan het ander.

De aanraking speelt in de haptonomie een belangrijke rol. In de aanraking voel je namelijk niet alleen de ander, maar kun je ook jezelf voelen.  Zo kun je ontdekken hoe je in contact met de ander reageert en wat daarin je patronen zijn. Via het lichaam komen opgeslagen gevoelservaringen naar boven.